K
İTAPLAR HAKKINDA YAZILARIM / KÜLTÜR-SANAT
| Yazın | Fotoğraf | Tiyatro | Gezi | Diğer

KİTAPLAR HAKKINDA YAZILARIM

"KARŞI DURUŞ"(*) ÜZERİNE

Bir kitap "değiş tokuşu" önerisi üzerine Coşkun Hoca'dan aldığım bu kitabı okumak özellikle siyasi değerlendirme ve yorum bölümünü çok zor oldu. Aynı şeylerin sürekli yinelendiği, günlük yazıların değişik başlıklar altında söz edildiği yazılardı.

Coşkun Hoca'yla öğrenciliğim dışında da birlikteliğimiz çok eskiye dayanıyor. Bir çok yerde birlikte olduk. Çok saydı duyduğum özellikle tutum ve davranışlarıydan çok şey öğrendiğim saygı duyduğum ve sevdiğim bir insan. Ama düşüncelerimiz özellikle de bugüne, bugüne getiren sürece, bu süreçte kimlerin ne kadar sorumlu olduğuna, demokrasiye, insan haklarına, özgürlük ve bağımsızlığa, politikanın nasıl yapılması gerektiğine, TC'nin geçmişine, "devrim"lere ve "inkılaplara", Köy Enstitülerine, üniversite, eğitim ve sağlık ortamına, tüm bu konularda geçmişte ve bugün büyük sorumlulukları olan kişi ve kesimlere yönelik bakışlarımız çok farklı. Bunları da yeri geldiğinde yine olabildiğince "saygı sınırları" içinde sıklıkla ifade etmekten çekinmiyorum.

O bunları dinlese de sanırım kabul etmediği için duymuyor. Dolayısıyla birbirimizi etkilemeyen ve değiştirmeyen bir "tartışma" yaşandığı için uzun zamandır bunu yapmıyorum.

* * *

Kitabı tüm yinelemelere karşın satır satır okudum. Yalnız "sağlık"la ilgili bölümde bilmediğim ve farkına daha önce varmadığım bir kaç konu dikkatimi çekti. Dolayısıyla Coşkun hocamdan yine birşeyler öğrenmiş oldum. Bu bakımdan özellikle o bölümleri için okunmalı diyorum. Aslında "siyasi" bölümü de okunmalı. İki yönden hem de: Birincisi "siyasi düşüncelerin sorgulanmadığı için ve daima önyargıyla yinelendiği için kemikleşerek nasıl bir dogma" halini aldığını görmek mümkün oluyor. Bunun öğretici bir yanı olduğunu düşünüyorum.

İkincisi de "Cumhuriyet" gazetesinin tavrı bakımından çok öğretici. Kitabın iki adı var: Kapakta ve içindeki ikinci kapaktaki adı "Karşı duruş", ama iç kapaktaki adı "Karşı Devrime Karşı Duruş" Bir hata mıdır, önceden düşünülüp sonradan değiştirilmesi unutulmuş bir teknik hata mıdır, yoksa aslında "düşünceden emin olmama"nın bir göstergesi midir bunu anlamak olası değil. Kitabın arka kapağında Coşkun hocanın sunuşunda "karşı devrim" nitelemesi yapılmış olsa bile sonradan bunun kitabın adından çıkarılması, ya da sonradan eklendiyse bu kez de kapağın farklı adla basılması gerçekten bana ilginç geldi.

Son bir nokta da şu: Bu kitapta sorgulanmaksızın kabul edilen iddi, düşünce ve yargılara dair "sorgulayan ve öyle olmadığını gösteren bri çalışma" yapılsa acaba aslında bir bilim insanı olan ve onun kuşkuculuğunu olabildiğince taşıdığını düşündüğüm Coskun hoca ve onun gibiler, düşüncelerini acaba sorgulamaya başlarlar mı? Bu soruya eğer olumu yanıt verebilirsem, belki bir gün bu kitabın bu yanlarıyla ilgili bir yazı, hatta belki de bir kitap yazabilirim. Ama şimdilik buna soyunmuyorum.

(*) Karşı Duruş - Siyasi yazılar (Deneme-Eleştiri)
Coşkun Özdemir
Cumhuriyet Kitapları, İstanbul 1999
ISBN: 978-9944-150-34-7, 232 Sayfa

24.01.2008-Gümüşlük

 


OKUDUĞUM KİTAPLAR ANA SAYFASI

 

  

SON DÜZENLEME TARİHİ: 24.01.2008
@: Düzenleyen: Mustafa SÜTLAŞ. Bu sayfanın her hakkı mahfuzdur.